Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ghnothuigheadar an cárr, an capall agus an t-airgead air. Chuaidh sé abhaile brónach go mór. Nuair a d'fhiafruigh a mháthair dhó cá raibh an capall dubhairt sé gur imrigh sé iad. "Imthigh leat" ar sise "agus mo mhallacht dhuit". "Ó ní thiocfainn chor ar bith ach is ag iarraidh do bheannacht a tháinigh mé". "Imthigh mar sin agus mo bheannacht dhuit" ar sise.
    Dimthigh leis agus bhí sé ag síor imtheacht go deó go dtáinich sé go dtí teach Ministéara. Dubhairt an ministéir leis a dhul ar ghiall a gheata agus fanacht ann go maidin agus go dtiubhradh sé chúig phunt dhó ar maidin. Chuaidh Domhnall ann agus ar uair an mheadhon oidhche thainig dhá tharbh ag troid le chéile, (agus) tarbh beag agus tarbh mór. Bhí siad ag troid nó gur bhuail an tarbh beag an tarbh mór. "Muise nár lagtar tú a thairbh bhig" arsa Domhnall, ach chómh luath is bhí sin ráidhte aige d'imthigh an dá tharbh leó. Lá ar na bháireach thug an Ministéir chúig phunt do Dhomhnall.
    "Tá sean teampall annseo" arsa an ministéir "agus fan ann anocht". D'fhan Domhnall ann agus amach uair
    AT0650**: The Strong Youth
    Colm Ó Fagharta