Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nach raibh fagthaí aca sa dún ach an tathair agus an mac. Diarr siad ar an mbeirt aca an rún a ionseacht doibh agus dá n-ionseochadh nach marbochaidís iad.
    Dubhairt an mac go n-ionseochadh dá leigead siad saor é agus dubhairt an t-athair é marbhadh agus go n-ionseochadh se fhein an run. Mharbhaigh siad an mac agus nuair a bhí sin deanta aca dubhairt an t-athair leo e fhein a chur cun báis mar bhí faitchíos air go leigeadh an mac amach an rún agus dfhág sin rún na lochlanach gan fhágháil amach achaoin agus nuair a bhí an tróid thart bhí na lochlanaigh imtighthe.
    AT2412E: (Danish Heather Beer.)
    Pádhraig Ó Maoláin