Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

Ar an leathanach seo

1. Ins an sean-sean aimsir bhí bean is triur inghin ina gcomhnuidhe i dteacín beag suarach , is iad dhá fagail cruaidh go leór grín a coinneál ina mbeal ag treabadh is ag fursa o mhaidin go h oidhche.
    Bhi an fód ghlais go tiugh ar uaigh an t-athair a bhí caillte le ceithre bliana déag núair a rugadh an ingin b'óige.
    Ní raibh an beirt b'shine indan mórán oibre do dheanamh , ach rud beag annseo is annsúd , acht caitfeadh an inghin is óge cuile obair eile do deanamh ar fud an tigh.
    Aon lá amhain dubhairt an inghin ba shine go raibh sí ag beartugadh go n imtigeochadh sí ag saotrugadh a beatha go raibh sí sathach fada ag the cáca 'boc' mar adeir sí féin .
    Rinne a máthair dhá cáca cáca beag is cáca mór is dubhairt leis
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes