Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

Ar an leathanach seo

1. Bhí lamamhan ann fadó a raibh an saoghal ag eirghe go maith leo, ar a dtugtaí “Cuail le Amhras” ar an mbean már bhíodh sí i gcomhnuidhe in amhras ar dhuine ar bith a labhaireochadh léi faoi dhuine ar bith de na comharsana bhí aice. Agus ar an bhfear thugfaí “Athair na dTriobloide” mar bhíodh sé i gcomhnuidhe i dtrioblóid mar a-dhoigh, cén bhrígh ach dá mbeadh bacadh nó aon ceó mar sin san mbaile, ní beadh seasamh leis. Taréis comh cantalach is bhí se tharraingeochadh sé fein is Cúail go maith. Nuair a phós Cúail sé an spre a fuair sí ó’n a h-athair ach leath-sgór málaí ólna, agus sé an puinnte is fear san sgeal, nach raibh Cúail indhan dhá ribe a shníomh ina-céile dá bfuigheadh sí Éire is Albain.
    Bhí píosa talmhan aca, agus bhíodh an fear dhá cartadh leis ionnus
    AT0500: The Name of the Helper