Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an inghin ."Tóg do rotha cáca beag is mo beannacht caca mór is mo mallache" Nior labhair a h-inghin go ceann tamaill . Cuimnigh sí uirre féin 'boil a mathar' a deir sí 'an mar sin aca an sgeal tá fios agac go mbeidhead cúpla lá ag toirighteacht oibre dá bhrígh sin togfaidh mé an bhulóg mhór" Sin an mhathair an cáca cuice is craith laimh lei is a dúbairt léi a beith ag greadadh léi.
    Bhí sé ina sgalamh gréine ag a 12 a chlog nuair a tarraing an cailín ar tobar beag inaice tigh mhóir ' suidheadh annseo go níosfad grím le deoch uisge" thosaigh sí ag smalcadh dí féin annsin ach níor b'fhada gur cuireadh isteach uirthe leim coinín beag geal anios as an tobar bhí cuma an ocrais go dearbha air . D'iarr sé píosa árain uirre " atá sé sáthach gann agam féin " adeir an gortachán 'beidh aitmeala ort fós ' adeir an creatúir de coinin.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Brighid Ní Chonghaile