Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go rachadh. Bhí sí ag cuir in agaidh go mór agus dúbhairt an leas dearbathar léithi é a léigint leo. Tuige nach leigtha ars an t-athair nac bhfuil an oiread meas agamsa ar mo háon chlann déag is tá agat-sa ar sin. Thug sé leis soir chuig an áithe iad agus chuir sé ann isteach iad agus (bhuil) bhuail sé glas ar an doras. Dimtigh leis annsin i gcoinne ola theas agus punann[?] tuighe leis an faithe a lasadh. Núair a bhí sé sgáthamh imtighthe dúbhairt an leas dearbathar is óige go raibh an t-athair imtighthe i gcóir iad a dhóghadh[?] istigh san fhaithe. Bhuail síad cluich air, ar é sin do radh. Da marbóthach sibh mise beadh muid go léir dóghtha, ars an leas dearbathár. Seasaigh súas go bfeicfidh sibh ag teacht é leis an teine chun muididh do dóghadh. Ná h-abhair gidh rudh níos mó leis ars an ceann is sine béidir gur fíor dó é. Deirigh an dearbhathar súas agus bhain sé sgráth dón áithe. D feach sé uaidh agus connaich sé é ag teacht agus an teine aige. Tharraing sé súas an leas dearbathar áirín beag agus dógar sé ar (an) na cinn eile deifir a dhéanamh. Theas síad annsin ar bhárr an áithe go bfeicheadh síad an lasadh sé é agus las sé é. Dubhairt an leas dearbhathar nach raibh áon gracaí acu dul ar ais chuige arís. Dimtigh
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Seán Ó Catháin