Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thug sé an t-athair treasna na fairrge. Cé an fath nach dtainig tú abhaile a mic. Ní chuir tú san margad le Barr Mac Sgológa na Féasóga Láigha mise a thábhairt abhaile dhuit a athair. Cein cáoi a geobaidh mé tú anois ars an athair. Níl acht droch seans agat orm anois ars an mac. Núair a rachaidh tú isteach cuig Barr Mac na Sgológa na Féasóga Líaga díarraidh air cen fáth nach sé ar ais do Mhac chughath. Déaraigh sé leat nac chuir tú san margad é a thabhairt abhaile chugat. Déaraidh se leat go dtúibhradh sé seans do mac dhuith Sé an seans a túibhradh sé duit na dá coilim déag do leigeant amac dórn cruineacta do thabhairt doibh, agus déaraigh sé leath do mac a piocad amac asta. Na pioc aon acht an ceann a bfeicfidh tú a sciathain leigte síos aige agus ní bheid mé ag piocadh aon ceo agus ag baint pionnsa as da h-áon coilim déag eile. Daire an t-athair gach rug a deir [?] a mac leis agus pioc se a mac asta. Tiúbhraidh mé beannacht duit arsa Barr Mac Shológa na Feasóga Líagha agus mo mhallact do beill do mhuintir. Dimtigh an sean fhear é féin agus a mhac. Dúbhairt an mac leis an t-athair measam go bhfuil muid go shean bhocht. Tá rasaí capaill a leidthe seo agus baile mor. D'éinidh mise capall
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Pádraic Ó Bhrian