Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhéadh tinneas cinn ar dhuine ins an t-sean aimsir, theigheadh sé go dtí sean mhnaoi a bhéadh indon leigheas a thabhairt dó. Ní bhéadh an t-sean bhean sin indon galar eile a leigheasadh. Dá mbhéadh faithne ar dhuine theigheadh sé go dtí áit a mbhéadh uisge ar chloich, d’fluichfeadh sé an faithne leis an uisge a bhéadh ar an chloich agus ar an noimead ceadhna bhéadh sé leigheasta.
    Dá mbhéadh duine ag dul ag imirt cartaí theighadh sé faoi dhrios tar a n-éireochadh an ghrian an chaoi a bhéadh an t-ádh air nuair a bhéadh sé ag imirt. Nuair a bhíodh tinneas fiacal ar dhaoine thighidís go dtí tobhar beannuighthe. Bíonn leigheasanna i gcuid de na tobracha nós tobhair bheannuighthe Mám Maon.
      1. cleachtas an leighis
    Micheal Ó Tuathail