Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Ins an ceanntar seo tá lugán ar a dtugtar " "Lugán na Ceardhchan". Tá sé taobh thuas de sgoil na léime. Bhí gabha ina chómhnuidhe ann sa t-sean aimsir agus ceardhcha aige ann. Tugtar "Bairtle Mac Diarmada" air. Fear mór láidir a bhí ann agus bhí neart cleasanna aige. Bhí sé ag déanamh oibr móiré ann mar bhí sé in aice an bóthair. Ní raibh gluaistéan ar bith ann an t-am sin; caiple agus caranna a bhí ag tarraint na -nualach ó Ghaillimh go Clochán. Bhí sé ag déanamh cruidhthe le h-aghaidh capall agus asal, agus spáideanna agus gach cinéal rudaí iarainn a raibh gabha indon a dhéanamh ariamh. An fhad is bhí sé ag obair bhíodh sé ag gabháil fhuinn
    Doire Oirghlinne, Co. na Gaillimhe
    Marcus Ó hUgáin