Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá mé in mo chomhnaidhe i nGort na gCruach. Tá an baile seo i bparáiste Cill Ainbhthín agus i mbarúntacht Magh Cuillinn agus i g-Conndáe na Gaillimhe. Níl leath an méud tighthe san mbaile anois is a bhí ann fadó. Ta ocht d-tighthe ann anois agus bhí timcheall agus céad ann fadó. Tá tuighe ar cuid aca agus tá slinne ar na cinn a rinneadh lé goirid. Tugadh Gort na gCruach mar ainm ar an mbaile seo mar fadó bhí an áit go léir i n-aon iothlann amháin agus rinne gach duine cruach arbhair ann. Tá cúig sean-daoine ann atá ós cionn 70 blían d'aoís agus tá siad ag fághail pinsuín na sean-aoise.
    Labhrann na daoine sin go leór gaedhilge. Níl morán gaedhilge ag na daoine óga. Ta fithche sean-fhothracha tighthe ann. Nior luadhadh ainm na h-aíte i sgéal no n'amhran ariamh. Sé an sloinne is coitchiannta ann na Breathnach. Ta talamh maith i mbárr an bhaile agus portach atá san cuid eile. Tá loch
    Gort na gCruach, Co. na Gaillimhe
    Séamus Baicstéar