Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chat eile isteach agus thosnuigheadar ag cainnt. Dúbhairt an cat mór go raibh ingean rí Shasanna an-bhreóidhte agus go mbeadh ana chuid airgid ag an té a leighisfheadh í. "Nach fuiris san do leigheas" arsa an cat eile. Bheadh sí leighiste acht trí dheoch don uisce atá annsúd thall d'ól. Ar maidin núair a dhuisigh an bheirt fhear bhí na cait imthighthe agus an teine múchta. Chúadar go dtí an dtobar agus líonadar dhá bhuidéal don uisce. D'imthigheadar leo go Cóbh. Chuadar isteach i dtigh agus loirgeadar lóistín na hoidhche. Ar maidin d'itheadar an bricfeasta agus d'imthigheadar leó go dti an gcaladh. Bhí an tárthach díreach ag gluaiseacht amach. Dubhradar le captaon an bháid iad a chaitheamh sall. Dúbhairt sé go ndéanfadh.Chúadar isteach agus tugadh go Sasanna iad. Níor
    AT0660: The Three Doctors
    Mícheál Bácaoir