Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

sa chúinne í acht ní raibh aon fhocal cainnte aici.
    D'imthigh sé suas an tara oidhcheagus chualaidh sé an triúr ceadna ag cainnt arís. D'fhan sé ag isteacht leo agus chualaidh sé duine aca ag rádh ce an maitheas do í. Dúbhairt an tarna fear ná beadh sí mar sin dá dtairngeoghadh sé an biorán a bhí thiar na cúl agus go mbeadh sí cómh maith agus do bhí sí riamh. D'imthigh sé abhaile agus thairing sé an biorán a bhí thiar na cúl agus annsan d'fiafruig sí do an gculaid sé riamh mar gheall ar aonach a' phuic agus dúbhairt sé go gculaid. D'imthigh sé fein agus an bhean go haonach a' phuic agus pósadh ann iad.
    Tar éis iad a bheith pósta do bhí an talamh agus an tigh aca féinig agus mhaireadar go lán sásta as san amach.
    Muiris Brún
    Tomás Ó Modráin