Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

an gharraidhe.
    Bhí tarrac sé lá na seachtaine sa bfheamnaig sin, agus thugad sé leis cúig cinn d'ualaighe gach lá. "Sin", arsa an feirmeóir leis féin. "deich n-ualach ar fhichead curtha isteach a's leathta ar an ngarraidhe an dtaobh istig de aon leath-uair a chluig amháin".
    "An diabhal breag ann"! "ná go raibh cabhair agat, a bhuachaill", ar seisean, a dheanamh Fioghair na croise air féin, agus ag imtheacht leis abhaile.
    D'inig an scéal ar fuaid an pharóiste an tarna lá. Bhuail Sagart na Paróiste le Seán cúpla lá na dhaiidh san. "Is clos dom" arsa an Sagart leis, "go mbíonn tuse in aonacht leis na Púcaí ist oidhche, an fíor sam, a Sheáin na bPúcaí?"
    "Anois an t-am agat", arsa Seán má's maith leat iad d'fheiscint"
    Níor dhein an Sagart ach an Fhuip a thabhairt dá chapall is greadadh leis.