Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tánaig fear bocht isteach go dtí aithir mo sheana athar agus bhí ocras air. Ní raibh aon rud le nithe aige. Ní raibh aon namhóg sa Chúas an uair sin ach an naomhóg a bhí ag aithir mo sheana athar. Nuair a thánaig an fear bocht isteach do bhí stán in na láimh aige, agus bhí sé lán do photóga éisg agus iad lofa. Do rug aithir mo sheana athar ar an stán agus do chaith sé na potóga lofa amach sa bhúaile.Do bhí chiste bácálta ag a bhean. Nuair a bhí aithir mo sheana athar ag ithe blúire don chíste do loirg an fear bocht smut de mar bhí sé imighthe leis an ocras. Do thug sé dho é, agus loirg sé smut eile. Níor dhein Seán d' Mórdha ach breith ar an gcíste agus é thabhairt do ar fad. Do líon athair mo shean athar an stán do iasg bhreágh dho. D'imigh an fear bocht annsan. Níor chuaig sé ach míle don mbothar nuair a mharibh an císte é, bhí sé chomh lag san.
    Fuireas iad seo óm aithir ata 63 bl.
    1. am