Scoil: Curry (C.) (uimhir rolla 12067)

An Choraidh, Co. Shligigh
Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt bhraithre ann fadó. Do bhí sean bhean go raibh bothán aici tamall uatha. Do chuaidh na bráithre ag triall uirthi le muga min choirce go ndéanfaidh sí corcán praisce dhóibh. Do fuair sí an mhin-choirce ó na bráithre agus do chuir sí a leath uaithi ar áras a bhí aici féin. Do rinne sí dá leith do’n phraisigh annsin agus do bhí leath dho ag dul go dtí na bráithre. Do rinne sí dhá léith do’n chuid sin, agus do chaith sí i n-áras léi féin leath dho agus an leath eile i muga an bhráthar, agus do líon sí na muga d’uisge agus do thug go dtí na bráithre é. Dubhairt an bráthair beag léi é bhualadh ar bhonn a’ dressair annsin do rinne. I gceann tamaill do chuaidh an bráthair beag go dtí an dressar agus ní raibh sa mhuga ar fónamh ach an t-uisge. D’fhéach sé aníos ar an mbráthair mór.
    “Cad air go bhfuil tú ag cuimhneamh anois?” Ar seisean leis an mbráthair muar.
    “Táim ag cuimhneamh ar Dia” arsan bráthair mór, agus ag cuimhneamh ar mhúrán