Scoil: Curry (C.) (uimhir rolla 12067)

An Choraidh, Co. Shligigh
Bean Uí Chaomháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tábla rinne an cailín dearmad sgin a chur air agus b’éigin dó-san sgin phóca a bhí aige a thabhairt amach agus úsáid a bhaint aisti le h-im a chur ar an arán. Nuair a bhí a shuipear déanta aige rinne sé dearmad ar a sgin. D’fhág sé ’na dhiaidh í agus d’imtigh sé. An bhean a bhí ag amharc amach d’éirigh sí dhruid sí an sgin agus chuir in a póca í agus ar sí in a h-intinn féin. Sin a’ fear a bhéas agamsa. Bhí go maith go dtáinic am na bpósta roimh a’ Charraigheas. Tháinic an buachaill céadna thart agus d’iarr sé ar a h-athair í le pósadh agus fuair sé í. Pósadh iad. Seal i ndiaidh a bpósta lá amháin thug sise amach a’ sgin seo agus d’fhiafruigh dó san an aithneochadh sé an sgin sin.
    “Aithnighim go maith!” arsa seisean “ach cá h-áit a bhfuair tusa í.
    Ní h-iomlán a bhí sí sásta a innseacht dó. Ghlac seisean fearg.