Scoil: O'Brennan, Baile Mhic Ealgóid, Tráighlí

An Tóin Riabhach Íochtarach, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uatha an gallán beag. Agus do thosnuigheadar ag tathaint ar an gaiscidheach ba mhó agus ba thréine dhíobh go léir urchar do chaitheamh leis an sgilp - Annsan gur chrom sé agus gur lúbaigh sé é féin agus gur thóg sé an ballán cloiche ina láimh dheis. Annsan tá sé ráidhte gur léim sé ar mharc a bhí ann agus lé neart a gheug agus a chuisleann gur chuir sé an gallán cloiche ag feadghail tríd an aer agus nár stad an gallán gur tháinig sé 'n-a sheasamh 10 dtroighthe ó'n sgilp. Ní fios cé dhéin an gníomh uathbhásach so : (I bpáirc Tomás Mhic Chuinn atá na galláin seo agus do leag sé ar lár iad nuair a bhí sé ag cur cruithneachta sa páirc tar éis duadh mór d'fhágail chun é leagadh).
    (2) I mBaile an Mhuilinn (míle thaobh thoir de'n scoil) tá dhá pháirc (ceann aca le Micheál Ó Súilleabháin agus an ceann eile le Mac Ealaghóid) Glaodhtar "Páirc a' dalláin" ar gach páirc díobh. Níl, amhthach, i gcuimhne aoinne sa bhaile sin go bhfacthas riamh gallán ionnta.
    (3) I bpáirc Risteáird Uí Diaghaidh i Lios Ubhaillín (1/4 míle thaobh thoir theas ón scoil) tá gallán 6 troighthe ar aoirde. Tá sé ráidhte go raibh ógham sgríbhte air. Do leagadh ar lár é agus d'aistrigheadh é acht tar éis tionóisc éigin do thuitim amach do cuireadh é n-a sheasamh arís san áit cheudna.
    (4) I bpáirc Liam Hoffman i mBaile Mic Ealaghóid tá gallán cóh-chruinn Meaghann sé breis is leath-thonna agus níl sé ceangailte go doimhin