Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gníomh go Leith, Co. Chiarraí
Cormac Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Fadó, ba ghnáthach leis na daoine barraillí Ime do chur go Corchaig le ndhíol. Dá bhrígh sin toisch gur feirmeóir Aodhgán do bhíodh na barraillí san go minich aige. Ach bhí dúil malluighthe san ól aige, agus nuair a théigheadh sé d'aon bhaile mór, ní thiochfhadh sé abhaile go dubh agus dall na h-oidhche, agus gan pingeann ruadh 'na phócha aige. Ach raghadh sé go gCorchaig an lá san ar ais, nó ar éigin. D'áteamah a cheile air fanamhaint abhaile,. ach ba mhar chéile é.
    Ar mhaidin lae na bháireach, bhí a chéile na suidhe go moch. I gciom tamaillín do dhúisig sé féin. Ghlaodh sé ar a mhnaoí, agus dúbhairt sé le a ceann do sháthadh an fhuinneóg amach, féachaint cad é an saghas laé a bhí ann. Fan mar bhfiulir ar sise, mar beidh clagar againn. Cá bhfios duit, ar seisean. mar d'eirig an ghrían go moch, ar sise.
    Do chuir an meisceóir cnead as. Ní dúbhairt sé fath ar feadh tamaill.Go hobann do chúm sé an dan so.
    "Ná creid feannóg,
    Ná creid fíach,