Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean na cómhnuidhe in árd Dhrom agus gach oidhche bí sí le na puchaí. Chúala an sagirt idtaobh an beann agus dúbhairt sé rud éigin ó'n altór i dtaobh an beann. Chúladh an bean é agus dúbhairt sí gur rug sí grim air a oidhche éigin. Bhí an sagirt ag dul abhaile í Bhaile Chaisleán Béara bhí sé tamall thír an isóthar nuair a bhúail slúagh mór daoine air agus thógadar é as an scapal agus bhúladan é. Scúbadar an bhata as a cheann agus bhí an bhean í néill leó. Chuireadar an sagirt súas ar an gcapal aris agus cúaidh sé abhaile agus maidin lár na mháireach. Thánaig sí go dtí thig ag tsagirt agus deirthig sí as an cailín aimsir cá raibh an sagart agus dúbhairt an cailín go raibh sé san labig. Cúaidh an ban súas an stire agus dubhairt sí cad a thit amac do aréir. Dúbhairt an sagart nár thit aon nídhe amach do. Dúbhairt sí "Ar cuinleat nuair a búaileamar tusa sa mbóthar"? "Ní cuighin liom" arsa an sagart. Dúbhairt an bean ansan da mbeadh sí féin sa bhaile gur ndhíolfadh sé as. Níor labhar an sagart ó'n altór aon úair eile an fhaid is a bhí sé beo.
    Máire Ní Dhúnáighe
    Padraig Ó Briadhan