Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

act feóchadáin a bhí ag fás amuich san páirc. Bhí sé mar sin ar feadh cúpla mí.
    Aon lá chonnaic a bhean é ag dul fé dhéin an leasa agus do léin sí é. Chonnaic sí é ag dul isteach ann. Cúaidh sí isteach ann agus cúaidh sí i bfolach taobh istig de dhoruis abhí ann. Connaich sí a fear ceart ag siubhal ar an úrlar inaice léí. Cúaidh sí amach cuige. D'fhíafhruig sí air cad na' thaob nár thanaig sé abhaile. Dúbhairt sé go raibh "charm" ag coimeád é san lios. Agus mar bhfaghadh sé ól as gloine fuiscí a bhí á ndíol ins na tighthe tabhairní ar an mbaile mór ná behadh sé abálta teact as an lios ríamh. Dúbhairt a bhean go bfaghadh sí an fuiscí agus go dtúbharfadh sí do anocht é.
    Fúair sí an fuiscí agus chúaidh sí go dtí an lios leis. Thabhair sí dá a fear é. An neómat gur thug sí do é shiúbhail sé amach agus ní fheaca na púcaí é in aon-cor. Núair a bhí Seán agus a bhean ag dul a bhaile connacadar an fear a cuir na púcaí ag dul abhaile rómpa. Núair a thánadar abhaile bhí an fear ins an gcúinne. Tóg Seán in a bachlainn é, agus caith sé ins an teine é. D'imthig sé súas i gclúid deatach.
    Máirín Ní Ghealbhain
    Seán Ó Seaghdha