Scoil: Oileán Baoi (Dursey) (uimhir rolla 13138)

Oileán Baoi, Co. Chorcaí
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Allihies before the Bishop. All went well until the day of the Bishop and the priest came along to examine Peadar Thaidhg. The first question he put him –
    “What is sin?”
    “Any wilful thought, word, deed nor nomission conthrairy to the Lord God,” arsa Peadar.
  2. Fadó, nuair a bhíodh glaodhach ola san oileán annso do theighidís fé déin an tsagairt le bád dá mbeadh an calm ann - thar Oileán Naomh, agus Oileán Ghairinis agus isteach go Cuan Tráigh Mhóir.
    An oidhche seo bhí an sagart á chur abhaile aca, agus do chuireadar i dtír é thíos i dTráigh Mhóir. Ní raghaidh sé suas abhaile ó'n dTráigh gan beirt aca a dhul suas in aonfhacht leis. Do chuireadar ceist ar an sagart an amhlaidh abheadh uaigneas air. Dobhí sé idir a h-aon
    Nóra Ní Dhuinneacha
    Cill Mhichíl, Co. Chorcaí