Scoil: Cill Mhic Eoghain (uimhir rolla 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

1. (gan teideal) (ar lean)

Do chómhnuig fear dar'bh ainm Tadhg Riobárd ins na h-Insí fadó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    líathróid síar go dtí an bhfarraige inaice na h-Aodraí. do bheadh an búadh acu, agus an fuireann a chuireadh an líathróid theas go dtí an fhairrge inaice BaileCaisleáin do bheadh an búadh aca.
    Do thosnuig an chluiche agus do bhuail ceann desna fearaibh ó BhaileCaisleáin an líathróid ó thuaidh go dtí na h-Aodhraí. Chonaic Tadhg Riobárd an líathróid ag teacht agus cad a dhein sé ach í do bhualadh soir. Rith sé go mear ó dheas go dtí an fharraige in aice BaileCaisleáin agus níor fhéad aoinne do choimeád súas leis. Bhí an búad ag na h-Aodraí an lá sin.
    Risteárd Ó Donabháin
    An Crompán, Co. Chorcaí