Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    trúagh ag an bhfear dó gus do sgaoíl sé é. "Íosfad tú anois," arsan bheitheamhnach. "An é sin an bhuidheáchas atá agat orm" arsan fear, "Is é". Leigimíd do'n céad dhá rud a chasaimíd orainn ar dtúis. Bhí caint ag gach rud an úair sin. Do chasadar ar chapaill bán agus é ag fághail-bháis i dtaobh an bhóthair agus d'iaradar air, "an bhfuil aon mhaith ar an maith atá déanta." Níl ar seisean. Mar bhíos im 'chapall mhaith agus béidir liom gach saghas oibre a dhéanamh, agus tabharfadh an mháistear leabaidh maith dhom agus bia mhaith dhom agus táim chriona anois agus táim curtha amach ar an mbóthar chun báis d'fhághail agus, "níl aon mhaith ar an mhaith atá déanta"
    "Íosfad tú anois" arsan bheitheamhnach. "Ná dein, tá seans eile agam" arsan fear. D'imhthigheadar leó agus chasadh mada-rúadh ortha. Díar an fear air, "an bhfuil aon mhaith ar an mhaith atá déanta". "Cad é an mhaith a dheinis," arsan mada-ruadh. Bhí an fear san ceangailthe
    Cáit Ní Chonchubhair
    Liathchoill, Co. Chorcaí