Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear in a chómhnaidhe i Gleannlouch fadó. Siubhaladóir ana mhear do beadh é. Ní bíodh aon marghadh ins an paróiste seo an úair sin in aon cor is go dtí is go dtí cathair Corcaighe a téigheadh na daoine le na gcuid ime agus uibhe. Lá amháin, deirigh an fear seo le breacadh an lae. Dullmhuigh sé é féin cun dul go Corcaigh le ciseán ubh ag coisideacht. Do thosnuigh sé a a thuras o Gleannloch go Corcaigh le h-eighrí na gréine ar maidin agus bhí sé thar nais i Gleannloch núair a bhí an grian ag dul fé an oidhche sin. Do bhí fear eile in a cómhnaidhe i Rínabuilge. Snámhaidhe ana mhaith do beadh é. Lá amháin do cuaidh sé amach ag snamh agus níor stad sé go dtí go raibh sé amuich ag tig an t-Soluis agus tháinigh sé thar-nais arís agus tímcheall ceithre mile slighe curtha dhe.
    In aimsir na péin-dlighthe do bíodh na Sasanaigh Protasúnacha ag faire ar gach sagart a gheibhidís ag leigeamh Aifrinn agus núair a bfuighidís aon sagart do bainidís
    Máire Ní Concubair