Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus do chuir an fear isteach na phócha é agus d'fheach sé taréis tamaill agus do bhí sé lán airís agus níor innis sé don bean in-aon-chor é agus do chuaidh sé go dtí an an gCarraig agus do ceannuig sé a doithin bíd do féin ann.
    Do bhí ionghnadh ar an bhean mar do ceap sí go raibh sé briste agus ná raibh aon airgid aige ach do bhí.
    Nuair a bhí na seacht bliadhna caitte do chuaidh an bheirt achu leis Do chuadhar go dtí an áit i nar cas an fear air ar dtúis agus do bhí se ag feitheamh ansan go dtí go dtáinigh an fear agus sa deire tháinig sé agus do chuaidh an bean anall cuige agus d'fhiarr sí "cad tá uait" dubhairt sé "an fear" dubairt sí "trial trí rudaí ar dtúis" agus bhí sé sásta do chaith sí mála lochán agus caith sí mór-thímpeall na h-áite [?]
    AT0812: The Devil's Riddle