Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mar gheall air sin do ceap sé na aigne féin cun áit éigin do dhéanamh a coimeádfhad a triúr inghín do.
    Ansan gur mór an suaimhneas do gan iad a bheith istig sa tig roimis an mnaoí nuadh ansan mar bfhéidir ná thaithinfheadh sé leis.
    Dubhairt sé leis féin gur gnáthach clampar idir leas chloinn agus leas mháthair mar níor maith leis féin é sin n-aochor.
    Do bhí sé ag cuimhneamh agus ag cuimhneamh cuimhneamh cuige féin ar cad a dhéanfhadh sé chun iad go léir a chuir isteach ann ansan.
    Ansan ní raibh a fios aige cad a dhéanfhadh sé in-ao'-chor mar ní fhéadfhadh sé cuímhneamh ar aon rud a dhéanamh chun iad go léir a chuir isteach ann leis.
    Ní raibh a fhios pioc ag na ingheanaca leis.