Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    paidireacha áirighthe, sara dtugtar isteach ar maidin é deirtear na paidireacha ceudna. Coimeádtar é annsan agus má bíonn aoinne breoite nó tinn cuirtear air é le súil go leígeasfhadh Naómh Brighid an duine breóidte. Téigheann daoine go Catair Crobhdearg, aít teoranntach le Claídach gach lá Bealtaine. Tá tobar beannuighthe annseo agus deineann na daoine turas ann dos na daoine agus turas dos na beithidhig. Tugtar abhaile buidéal de uisce an tobair agus coimeádtar leath de mar leigheas dos na daoine agus an leath eile mar leigeas dos na ba.
    Gach oidhche Nodlag soruightear an bórd mar a socróchfaí i gcóír an tsuipeír é agus cuirtear teine bhreágh síos, cuirtear coinneal ar lasadh sa bhfuinneóig agus fágtar an dorus ar an laiste. Núair a bhídhtear ag dul a chodhladh isead deintear é seo le suíl go mb'fhéídir dá mbead an Mhaigdean Mhuire agus a Mhach ag gabail an bóthar go mbféídir go mbúailfheadh sí isteach.
    Máire Ní Chéilleachair
    Donnchadh Ó Colmáin