Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    no an cailín siúd ag pósadh buachalla a bhead dachad míle ó bhaile. Sin mar a cuiread na buachaillí aithne ar na cailíní deasa.
    Ón uair a cuireadh i bhfeidhm acht an Pinsean do dhaoine aosta san bliadhain 1908 do tháinig imshníomh mór ar an daoine go mbíodh gabháltas tailimh nó slíghe beatha acu do cuirfead cosg ortha an Pinsean d'fághail, a dteideal sa gabháltas a thabhairt uatha, do dhuine da gclainn, agus glacadh déanamh ar an tsuim airgid a thabharfadh an t-acht san dóibh. Is inmholta an margad so a dhéanamh. Cuireann sé na daoine óga i gcríth martha, agus bíonn sólás ag an duine críona go deire a shaoghail.
    Nóra Ní Chróinín
    Seanbhaile Sheáin, Co. Chorcaí