Scoil: Knocktoosh, Ráthluirc (uimhir rolla 12786)

Cnoc Túis, Co. Luimnigh
Máire Ní Ghruagáin

1. Cnoch Giumheas
    "Cnoc Giumheas" (?) ainm na h-áite in a bhfuil an scoil seo suidthe. Deirtear gur a bhí choill mhór ann fadó agus anois go dtí an lá indiu, bíonn scathaí giumheaise le fághail go fluirseach ann nuair a bíonn na daoine ag baint na móna.

Cnoc is Aoirde
    Ar an dtaobh thiar den scoil, tá Mullach an Radharc. Is áluinn aoibhinn an radharc atá le feiscint ón a bharra. Tá na sé condtathe i gcuige Mumhan le feiscint ó bharr an chnuic san. Tá sé breis is míle trí ficheadh troigh ar áoirde.

Abha
    Ar an dtaobh thiar leis ritheann abha bheag. Glais-an-Bhuidhe is ainm uirthi. Eirigheann sí ar Gleann Bhog agus téidheann sí ó dheas go sroiseann sí an Abha Mhór