Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

An droch-saogal.
    Is deacair a thuiscint sgeul úathbás na sean-daoine a mhair ins an droch-aois .Fadó bhí an oiread fé dhó de dhaoine sa cheanntar agus a bhfuil ann anois ach in aimsear an Gorta i mbliáin 1846,'47' 48 bhiodar ag fághailt bháis ina dosaónaibh.
    Thánaig an dubh ar na prátaí agus theipeadar ach creidtear gur fhás an oiread de críocán a dhein síolta i gcóir na haith -bhliana.
    Bhíodar chómh beag san go bhféadfaí iad a scaipeadh mar a scaipfeá síoltai.Ní haon ioghna daoine a feiscint fuar marbh ar thaobh an bhóthair agus ríain féir in a beólaibh.Im' cheanntar féin fuair a lán daoine bas mar ta fothracha de na tighthe ina rabhadarina gcómnuidhe fós le feiscint.'Sé an bíadh ciotcíann a biodh aca na turnaipí agus geanna.Cómnuigh fearim'cheanntar agus chas sagart air lá ,"na cuir aon prátai go deó a fhear ,ní fhásfaidh síad coidhche "arsa sé ac is dócha gur thug an fear an cluas bodhar dó agus bhí an ceart aige.
    1. am
    Nóra Ní Conaill