Scoil: Gortown, Cill Seanaigh (uimhir rolla 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

fé leith ann ar a dtugtar "pairc an aonaigh" agus is ann a ndioltar na beithidhig ach uaireannta núair nách mbionn ann ach stoch ar na sraideannaibh.
    Nuair a bhíonn aonach mór lé bheith téigheann na ceannuightheóirí ó thig go eile an tráthnóna roimh ré ag ceannach .'Sé 22adh Eanair nó aonach mór na Nodhlag na haontuighe is mó.Bíonn aonach f e leith i gcóir beithidhig gachmí ,aonachi gcóir na muc an Máirt deireannach de gach mí,agus aonach i gcóir capall úair no dhó sa bhliain.
    Fadó bíodh aontuighte níos flúirse na mar atáid anois ach ní bhiodh ach cruinniú beag ag gach ceannaca agus cuireadah deire leo.Nuair a cheannuigheann an ceannuighteór aon rud bíonn air marc a chur ar ,cuireann sé an march sin in a drom lé dath nó géarann sé marc ar le siosúr i dtreó na ragaidís amú.
    An fear a díolann na beithidhig bíonn air paidhche a díol do réir an rud a dhíolanns sé.Bailighíonn an fear gur leis an sráid an paidhche sin.Aon duine a sheasann ar an sráid le earraí bionn air an paidhche ceadna a dhíol.
        1. trádáil