Scoil: Furglan, Inistíomáin (uimhir rolla 11813)

Forghleann, Co. an Chláir
Seán Mac Daibhid

1. Seán de h-Ór agus an t-Eas
    Casadh dailtín óg le Seán de h-Ór in-aice le h-eas Cill Dálua agus ráinig comhrádh eatorra mar seo - d'fiafruig an dailtín de - Cé mhéid cairt de'n sáile gabhann thar an t-eas seo Cill Dálua. Do fhreagair Seán an dailtín agus seo an freagra - is deacair é tómhas 'na gcairt mar tá sé láidir luath acht an méid na gabhann an t-áth do gabhann sé an t-árd ó thuaidh de sin.
    II
    Bhí cailín ag leigint gur inghean de Seán de h-Ór a bhí innti agus bhí sé ag iarraidh a deanamh amach an raibh an ceart aici. Chuir sé go dtí an portach í ag iarraidh cliabh móna agus a uair a bhí sí amuigh chuir sé an bolta ar an ndoras. Nuair do chas sí leis an mhóin bhí sí ag iarraidh dul isteach agus Seán ag leigint air féin ná raibh aithint ar domhain aige uirthi. Tar éist tamaill d'iarr sé uirthi "céirb é í" "Cé h-é seo atá ag deanamh comh dána bheith ag bualadh mo dhorais arsa sinn.
    "Is mé inghean Seán de h-Ór
    Cailín corach deas