Scoil: Corrabha (Curravagh)

Currach Bheatha, Co. an Chabháin
(ní thugtar ainm)

Micheál Mac Samhráin uncail do Phadraig.
    Rugadh é i dTullaigh Crafton freisin agus chuaidh sé ar sgoil san áit sin. Chaith sé tamall an-fhada ann agus chuaidh sé go Glas Naoidhean agus bhí sé a’ foghluim ins an gcoláiste ann. Lá amháin bhí sé amuigh a’ siubhal agus chonaic sé ticéidí a ndíol. Cheannuigh sé ceann ar raol agus tamall in a dhiaidh sin fuair sé litir a’ rádh leis go raibh cead aige An tSeamar Mhuire nó céad punt a thoghadh. Pé ar bith é do thogh sé an céad púnt agus sé an chéad rud a rinne sé ná cúig phúnt a thabhairt do na mná Riaghalta agus trí phúnt a chur abhaile chuig a mháthair a bhí i ndroch shláinte. Chuaidh sé go Ameirioca agus d’éirigh leis bheith in a dhochtúir san airm agus shaothruigh sé go leor airgid. Fuair sé bás tamall ó shoin agus chuir sé ós cionn sé céad punt abhaile chuig a ghaolta. “Go ndéanaidh Dia trocaire air.”
    Philib Mac Samhráin. Shiubhail sé go dtí Baile An Chabháin trí huaire in dhiaidh a chéile agus go dtí dhá aonach a bhí in Damhsraith – iad go léir an seachtmhain céadna. As Cairnmaclean é.
    Brigid Nic Shamhráin. Shiubhail sí go dtí baile An Chabháin agus ualach trom de bhiadh uirthi le haghaidh a fir a bhí sa phríosúin.
    Tomás Mac Samhráin as Corraglass. D’éirigh sé maidin
    Brighid Ní Shiordan