Scoil: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Bríd, Bean Uí Chatháin

...sé isteach go dtí feirmeóir mhór láidir agus d'iarr sé lóistín agus do fuair. Annsa chainnt dóibh cois na teineadh d'fhiafruigh sé de a mbeadh a fhios aige aoinne go mbeadh buachaill aimsire uaidh.
    "Tá a fhios go maith," a dúbhairt an feirmeoir. "Tá a leithéad uaim feineach. Bhfuil tú ábalta an ghnó feirmeora deanaibh," a dúbhairt sé."Táim," ar sé mar is mac feirmeóra mé féineach.
    Cad do sheól an bóthar tú mar sin, a dúbhairt an feirmeóir. Tá oiread ag baile im dhiaidh agus deanfadh an gnó im' eaghmais," adúbhairt sé, mar do cheap mé dul a déanamh do'm féineach".
    Ní raibh aoinne annsa teich achan feirmeóir, a bhean agus a ingean. Nuair a bhí sé
    tamall ag obair ann do thaithin a chuid oibre leis a' bhfeirmeoir agus dúbhairt sé, "ní h-e an chéad uair é a bhuachaill maith a' feirmeóireacht". "Ní hé" dúbhairt an buachaill. Bhí sé annsa teigh seo os cíonn bliadhna ag obair 'sa gnó nuair a ghlaodhach inghean an fheirmeóra air isteach chum dinnéir. Bhíodh sí breágh, brio?ch, pléisiúrdha leis. Ní raibh sé i bhfad ann, nuair a d'fiafruigh sí a ainm 'sa shloinne dhe agus 'nis sé dí é.
    Ní raibh i gcionn tamaill mhóir 'na dheabhaidh san, chuaidh an feirmeóir do'n bhaile mhór ba giorra dó. Connaic sé curtha suas billí agus céad púnt do'n té dheanadh spideóireacht ar a mbuachaill seo. Chuaidh sé go dtí barraic na bpíleirí annsan fuair sé cuid airgid agus dubhairt sé go raibh a leithead sin de bhuachaill aige feineach.
    Brighid Ní Mhathghamna
    Seán Ó Loingsigh