Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

Ar an leathanach seo

1. Oidhche lae na nodlag bige nuair a bhí na daoíne ag a ndinnéir do thosnuig an Stoirm Uathbhásach. Deirtear go raibh Néal í bhfuirm arthaíghe le feiscint sa spéir roimhe sin. Pé sgéal é do leag an stoirm a lán tíghthe in aice le Ceann Léime agus Cill Bheathaid. Núair do ritheadh Acht 1909 chun pinsin a thabhairt do shean-daoine a bhí 70 mblíana d'aois ba dheacair dóibh a n-aoíseanna d'fághail mar ní Cláruígheadh a mbaístí acht go h-annamh. Núair a tháinig scéim na bPinnsin í bfeidm bhíodh sé mar sgéal ag na sean-daoine ó Corca Baiscinn thíar. " O dho rughadh mé ar Oidhche Na Gaoíthe Móire." Do dhéanfadh sé sin 70 mblíadna d'aois íad í 1909. Leagadh Tigh leis an Sagart í nDruim Éilithe (Cill Michíl, Co an Chláir) Píosa bágúin a bhí ar crocad le na fraightheacha sa gcistin, fúarthas é sáidhthe ar bhior d'en geatha lá ar na bháireach.

Maíre ní Loideaín
    b n-a máthair.