School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Comharthaí na nAimsire.
    Tá go leor comhartaí aimsire ann. Bíonn dath dubh ar na néalta. Bíonn an carcina sheasamh in aicena teine agus a chút lei. Tagann sut síos an similéar.
    Ritheann an mada amach agus itheann sé féar. Síleann na daoine go bhfuil na cnuis is na sléihbhte atá i bhfad uatha ag teacht i ngoire dóibh.
    Tagann piain i gcnámh na seanmná nuair a bhíonn an fhearchainn ag teacht. Bíonn ciorcail thorc timcheall na gealaighe agus téigheann an ghrian fé go buidhe san tráthnóna.
    Dheadh stormann dádtagas na caoirigh anuas an sléibhe. Dheadh fearthainn ann dá mbeadh an salann bog. Bíonn an ghaoth ag séideadh go fíochmhar nuair a bhíonn an fhearthainn ag teacht i ngoire dúinn.
    Dearg aníos fearthainn is gaoth dearg anuas fearthainn is fuair agus dearg anoir gealach is grian.
    Máire Ní Chiaráin