School: Sáile (roll number 16052)

Sáile, Co. Mayo
R. Ó Cuinn

1. (no title) (continued)

Tá ocht sidhe mbaile Sháile.

(continued from previous page)
    sé go minic a chulaidh sé go bfacas sidheogha ann. Tá ardán eile ar an chnoc mhór an sidhean a tugtar air. Lá amháin chuaidh beirt no triúr paistí as an Derrion ag cuir caoirí chun an chnoc mhór. Dfág siad na caoirí thuas i bplán na gcapall agus thosaig siad ag teacht abaile. Nuair a tháinig siad go dtí ardán shuidhe siad sios air agus thosaigh siad ag piocadh caoirí dubha. Ní raibh siad i bfad annsin go dtáinig fear mór feasógach chuca. D'fosgail sé an ardán agus thug sé isteach iad. Bhí dalú le nithe agus le nól aca. Bhí a gcuid daoine dhá gcuartú. An lá in a dhiaidh leig an fear feasogach amach iad. Nuair a chuaidh siad abhaile d'innis siad an sgeal dhá muinntir.
    Maighréad Ní Lochlainn
    Martan Ó Lochlainn