Scoil: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

Ar an leathanach seo

1. Ba é Colonel Knox an Tighearna Talmhan a bhí thart an Chois Loch sul ar díoladh an talamh. Bhí sé in a chomhnaidhe i gCreagh. Bhí teach mór aige annsin, agus tá fothracha an tighe ann go fóill. Fear an-saidhbhin do b'eadh é, agus bhí sé in a Phrotastunach.
    Bhí meas mór ag na daoine air. Níor chuir se duine amach as a seilbh ariamh. Is iomdha uain nach raibh na tineontaidhthe in ann an chíos d'ioc, agus do thug se a dtalamh do dhaoine eile, acht do thug se an t-ácra a b'fhearr a bhí aca dhoibh. Is iomdha uain freisin nach mbeadh an chíos ag na daoine ar feadh trí no ceithre bliadhna, agus ní chuirfeadh sé iad amach as a seilbh. Tighearna an mhaith do b'eadh e.
    Mrs C. Philbin
    Rathnaguppaun, Co. Mayo