Scoil: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

Ar an leathanach seo

1. Tá an scoil seo suidhte i Ráth na gCúpán. Tugtar Ráth na gCúpán mar tá sean ráth ins an áit. Tá an ráth cúpla céad slat taobh ó thuaidh díreach de'n scoil. Bhí mé istigh ins an ráth go mion minic. Déunamh cruinn atá air. Tá bannc cré thart air timcheall is deich troigh ar aoirde. Tá an bannc leathan ar a bharr agus d'feadfadh fear nó capall suibhal go réidh ar barr an bhainnc.
    Tá fál mór árd fiadháin de'n sgeich ghil ag fás ar bharr an bhainnc seo freisin. Níl acht aon bhearna amhain cuig troghthe ar leithead ag dul isteach sa ráth. Tá sí ar an taoibh ó tuaidh.
    Garrdha beag comhthrom ata taobh istigh de'n ráth. Ta rud iongantach istigh ann. Tá bealach ag dul síos ins an talámh agus o'n bpoll ins