Scoil: Ros Dubh (uimhir rolla 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. Brian Ruadh agus an Ciste Óir
    Rugadh agus tóigeadh Brian Ruadh ar an bhFáll Ruadh inaice an Inbhir. Bhí sé i ndán fios a dheanamh agus lá amháin rinne sé fios a dhéanamh agus lá amháin rinne sé fios go raibh pota óir i bfolach ag fear dárbh ainm Cruadhán agus nach raibh fhios ag an t-óinéirí ce’n áit ar chuir sé é mar ní thiocfadh leis cuimhneamh air, act arsa Brian leis féin “Béidh an pota sin agamsa gan mhoill”
    Shiubhail sé roimhe go dtáinig sé go dtí an áit in a raibh an pota. Thosuigh sé ag cuardadh ná go bhfuair sé an pota. Dhearc sé ann agus bhí sé lionta go béal le ór agus chroch sé ar a dhruim é agus abhaile leis.
    Roimhe sin bhí náimhde ag Brian agus ba mhaith leis droch rud eicínt a dheanamh orra sul a bhfuigheadh sé bás. Bhí sé ag cuimneamh ar feadh i bhfad agus ar deireadh thiar cuimhnigh sé air féin nár chóir sé an tór chor ar bith go fóill. Annsin thosuigh sé ag comhaireadh ná go raibh an méid a bhí sa bpota comhairighthe aige agus fuar sé amach gur bhfiú an tór £11,000.
    In a dhiaidh sin chuimhnigh sé go gcuirfeadh
      1. poetry