Scoil: Ros Dubh (uimhir rolla 12569)

Ros Dumhach, Co. Mayo
Seán Ó Gionnáin

1. Ciste Óir
    Bhí fear ann fadó agus rinne sé brionglóid go raibh ciste óir ins an áit ar a dtugadh siad siádhán Caitlín air. Níor innis sé an sgéal do aoinne go bfeicheach sé a ndeanfadh sé brionglóid faoi an dara hoidhche.
    Cuaid sé a codladh an dara hoidhche agus rinne s e an brionglóid ceadna go raibh an ciste or annsin agus cloc ar a béal agus go raibh cat da fhaire.
    Nior innis sé an sgeal do duine ar bit ar faitcios go bfuigheadh aoinne an ciste roimhe.
    Ar an do a clog cuaid sé go dtí an siadhán agus thog sé an cloc acht nuair a connaich sé an cat tainig faitcios air agus rith sé abhaile agus ní leigfeadh an faitcios do dul i ngaobhar an áit ar feadh bliain.
    Dinnis sé an sgéal do gach duine ar an mbaile agus cuartaigh siad an siadhán ac ní bfuair siad ann acht pota folamh.
    Áine Ni Gionnain
    Seán O Roitleain
    72
  2. Sgéal Grinn
    Bhí fear ann fadó agus ní raibh sa teach acht é féin agus a máthair. Lá amháin marbhuigh a máthair caora agus