School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. Ta oileán siar sa t-sean - fhairrge agus sé an t-ainm atá air ná Inis Glóire. Tá go leor sean sgéalta ag baint leis agus seo ceann díobh faoi Clann Lir.
    I bhfad is i bhfad ó shoin sul a dtáinic Clanna Milidh go h-Éirinn, sé an dream a bhí ann na Tuatha de Danann. Ba mhaith leo Rí a bheith orra agus toghad Bodhbh Dearg mar Rí. Bhí gach duine sasta acht aon fhear amhain agus Lir a bhí mar ainm ar an bhfear sin.
    Tamall in a dhiaidh sin fuair bean Lir bás agus nuair a chuala Bodhbh Dearg an sgéal bhí truaigh mhór aig do Lir agus ó bhí triúr inghean aige cuir sé sgéal chuig Lir go dtuibhradh sé a rogha den triúr dó mar mhnaoi.
    Pósadh Aobh ingheann Bodhbh Deirg agus Lir an lá sin. In a dhiaidh
    Eibhlín Nic Giolla Bhrighde