School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. Ins an Samhradh baintear an móin. Glantar an portach ar dtús le spád i ndeireadh an Earraigh. Téigheann fear suas ar an mbonc agus caitheann sé an glanadh síos ins an log-phortach. Bíonn an portach timcheall trí troigh ar leithead. Bíonn an fód timcheall troigh ar fad agus cuig h-ordhlaigh ar leithead. Nuair a bhíonn na portaigh gann baintear íad timcheall dá fód déag ar leithead agus ma bhíonn síad fairsing baintear íad timcheall ocht bfóda ar leitheadh.

Scaradh na mónadh.
    Núair a bhíonn an mhóin tirm téigheann na páistí amach agus tosuigheann síad ghá scaradh. Cuireann síad na fóid suas ar na crocáin ionnas go mbhéidh síad tirm nuair a thaganns an fhairtheann.
        1. buildings
    Tomás A. Ríogh