School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. Bhí na h-aonaoighe imBéal an Mhuirthid fadó mar tá siad ann anois.
    Níl aon áit san ceanntar seo a bainm "Cnoc" an t-Aonaigh". Ní théigheadh na ceannaighteóirí ó thíg go tígh fadó mar téigheann siad anois. Tá dhá oileán san ceanntar seo dar ab ainm InisSgéith agus níl aon chaoi ag na daoine sin bá a thabhairt go dtí an aonach acht imbáid. Tá contabhairt ag baint le sin mar níl fhios agat an nóiméad a léimeann na bá isteach san bhfáirrge (?).
    Bhí aonaighe ar siubhail i nGeata Mhór fadó nach bhfuil anois. Sé an tam deireannach go raibh an t-aonach ann idir an mbliadhain míle ocht gcéad naoiach agus aon míle agus naoi gcéad. Bí aonach ann sin mar bhí Béal an Mhuirthid fada le muinntir Fal-mór agus Fhóid Dubh, agus na haiteacha sin agus ní raibh aon caoi ag na daoine bá a tabhairt go dtí an aonach acht de siubhail chos.
    Tá sraid speisialta i mBéal-an-Mhuirthid agus sin ait a bíonn an margadh déanta. Caitheann siad seile nó buaileann siad na lámha nuair atá an margadh déanta agus tugann siad cupla no cúig
        1. trade
    Brígid Nic Aindriú