School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Nuair a Fionn Mach Chumhail pósta chupla bliadhain fuair an bhean bhas agus bhí an bhrón ar Fhionn na diaidh, agus rinn sé suas ina inntin nach bpósfadh sé arist.

(continued from previous page)
    gach duine ina chodladh, agus shuidhe sé sios agus thoisigh sé ag smaoiteadh, ar an chineál bainse a bhí aige.
    Tuairim ag mheadhon oidhche, tháinig fear deas isteach agus chonnaic sé go rabh gach duine ina chodhladh, agus Diarmuid an t-ainm a bhí air.
    Rinn sé fhéin agus Gráinne suas eadhtorra go rachfadh siad i bhfolach, agus go bpósfadh siad. Chuaidh an bheirt amach agus thoisigh siad ag rith. Shroich siad an tráigh agus thug siad malla gainimh go barr na gcnoc agus rinn siad leabaidh dóibh fhéin ar an ghainimh.
    Nuair a mhusgail bunadh na bainse chonnaic siad go rabh an mná óig ar shiubhal, agus bhí an-fhearg ar Fhionn fá dtaobh de seo. Chuir Fionn a órdóg ina