School: Tamhain (roll number 15679)

Tawin Island, Co. Galway
C. Bean Uí Thréinfhir

1. Deór Aithrighthe.
    San am fadó agus ní an-fhada ó shoin bhí na tighernai talmhan an danraighe. Bhí siad ag caitheamh na daoine bocta amuigh ar thaobh an bhóthair Daoine bocta a bhí gan caoi gan slighe can airgead gan ór, gan maon gan stór. Ní raibh min mánla ná airgead acu. Tuairim an ama seo ar a bfuilmuid ag cainnt air mhair lánamhain bhoct ar a' gCloch Mhaol lámh le Cear mór. Seán agus Máire a bhí ar an lánamhain boct seo. Tháinig an tighearna talmhan nó báile an tighearna talmhan agus chaith sé amach Seán agus Máire go mí-thróchaireach ar leath-taobh an bhóthair. Lanamháin bocht a bhí gan suipéar, bricfeasta ná dinnéar ná fios acu cá bhfuighidís é. Bhí cead acu dul 'na rogha ball d'Éire ag lorg cabhrach. Bhuail siad leobhtha soir an bóthar gan fios acu cá raibheadar a' dul ná cá rachaidís. Ní an-fhada chuadar soir bóthar Muine-Mheadha nuair casadh claidhe mór
    Micheál Ó Fathaigh
    Feirmeoir