School: Cill Éinne (Killina) (roll number 12818)

Killinny East, Co. Galway
Máire C. Ní Ghríobhtha

Céad bliain ó shin bhí buachaill óg . . .

Céad bliadain o shoin bhí buachaill óg in a chómhnuidhe in ár mbaile mbeag. Lá amháin dubhairt sé le'n a atair go ndeachaidh sé go h-áit in bhfuighidh sé obair. Sa deire chuaidh sé agus bhí sé ag dul ó maidin go tráthnóna.
    Deirneach san tráthnóna tháinig sé go dtí teach agus cé a bhí na cómhnuidhe ann act "rógairí". D'iarr siadh ar an mbhuachaill a fhánacht leo. D'fhán an bhuachaill leo agus ag a dhó-dhéag a chlog chuaidh siad ag robháil amuigh thríd an gceanntar.
    Bhí siad ag dul no go dtháinig siad go dtí teach. Ní raibh siad indon dul isteach in aon áit ann acht síos san simle. Dubhairt an buachaill go rachadh sé isteach. Do chuir na "rógairí" piosa tead timcheall a mhuinéal agus chuaidh sé síos.
    Nuair bhí sé síos rith na "rógairí" uaidh agus annsin ní raibh sé indon teacht suas. Annsin bhí sé ag chuimhnigh ar céardh a dhéanfadh sé. D'feach sé thart ar an tíghe agus chonnaic sé craiceann
    Maireadh Ní Dhéagadh