School: Cill Éinne (Killina) (roll number 12818)

Killinny East, Co. Galway
Máire C. Ní Ghríobhtha

1. (no title) (continued)

Céad bliain ó shin bhí buachaill óg . . .

bhuláin. Chuir sé ar féin é agus dhéan se torann mhór.
    Nuair chuala fear-an-tíghe é d'éirigh se de léimh agus tháinig sé anuas dó'n chistin. Dubhairt an buachaill leis. "Mise an Dabail" agus muna leigfídh thú amach mé marbhóchaidh mé thú! Ó leigfídh mé amach tú arsan fear-an-tíghe agus é ag osgailt an doras cómh tapaidh is a bhféidir é.
    Chuaidh sé amach agus bí sé ag dul no go dtháinig sé go dtí tíghe na "rógairí". Chuir sé a cheann tríd an bfuinneóig agus chonnaic sé na rógairí agus iadh ag cómradh óir agus airgeadh ar an mbord.
    Nuair chonnaic na rógairí é dubhairt siad lé'n a céile cer'b é an fear sin agus nuair chuala an buacaill iad dubhair sé. "Mise an Dábail". Rith na rógairí cómh mhaith is a bhí in a cosaibh nuair a cuala siad sin. Amach an doras leo!
    Chuaidh an bhuachaill isteach sa teach agus bhailigh sé mála mór dé'n óir agus na píosa airgid. Nuair bí alan airgead annsin aige dubhairt sé go dtógfaidh sé tíghe - nua'. Déan sé tíghe bhreágh agus níl fios agamh an bfuil se in a cómhnuidhe ann fós no an bhfuil sé marbh.
    Maireadh Ní Dhéagadh