School: Cashel (roll number 11358)

Cashel, Co. Galway
P. Ó Lochlainn

1. Bhí a gcuid cleas aca fadó chomh maith 's tá siad aca anois. Bhídís ag deanamh cisteóga deasa do na cearcaibh le beith ag breith ionnta. Bhíodh siadh ag bualadh báire sa gceanntar seo fadó i garrdha i Sruth-Sháile'na bhfuil carraig mhór ann agus deirtear nac raibh ach barr na carraige ós chionn na talamhain an tráth sin. Bhíodh na páisdí óga ag deanamh teach beag agus ag comhaireamh ceanabhán amuigh faoi'n gcnoc agus iad ag fosuidheacht beithigh. Bhíodar go maith ag deanamh teach deas agus hataí as luachmhair. Bhíodh na cáilíní ag deanamh fleasg as nóinínibh, agus ag deana babóg as fréamaibh de cupóigibh.
    Bhíodh na daoine óga ag fiadhach uaireannta. Ní bhíodh con ná gunnaí aca mar bhíodar féin beagnach chomh sgafanta le aon ghadhar. Ta dán ag na sean-daoinibh i Sruth-Sháile faoi lá a ndeachadar ag leanúint bruic:
    Bhí broc ag Ard na nGabhar,
    Leanamar é chuig an "Tower"