School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    Lá amháin chuaidh sé isteach i dteach. Fear saidhbhir a bhí in a comhnaidhe san teach. Grialais Beag a bhí ar an fear a bhí in a comnaidhe in Árainn. Flaithbheartac dob eadh an fear eile. D'fiarr grialais deoch ar an gcailín aimsire a bhí sa teach. Dubhairt sí nach raibh cead aicí é thabhairt dó. Do bhí cúpla míos bainne fágtha ar an mbord chuaidh sé anonn go dtí iad agus d'ól sé cuid de'n bhainne. Dubhairt an cailín go níochfadh sé as. Cuaid sé anonn go dtí iad arís agus d'ól sé a dhóthain agus chaith sé puiteach síos san mbainne. Nuair a tháinic an mághaistir dinnis an cailín dó é. Dubhairt sé nach ndearfadh sé tada leis dá nólfadh sé a dóthain ach nuair a chaith sé puiteach sios ann go níochfadh sé as. Dimthigh sé leis annsin é féin agus seisear fir a bhíod einfeacht leis ag obair nuair a chonnaic grialais ag teacht iad fuair sé bád . Leán an Flaithbheartach é agus ba gearr go dtáinic síad súas leis. Cuaid fear aca isteach san mbád a raibh sé agus bhí tuagh aige agus bhí tuagh ag Grialais freisin. bhí ceann de fir an Flaithbeartach i ngrim i rópa a bhí ceangailte den dhá bhád, agus ní dhearna Grialaish ach a thuagh
    Bríghid Ní Cheanndhubháin